CoachWise Ledarskapsutveckling
BakgrundForskningOm ossTjänsterVisdom
Executive program
BizWiz
Enneagram
Hållbarhetsanalytiker och Omvärldsstrateg
Enneagram


Enneagram - 9 livsstrategierOrdet enneagram kommer från grekiskan, där ennea betyder nio och gram härleds från modell. Det är en modell som både beskriver varför vi gör som vi gör och vad vi kan göra för att komma vidare i vår utveckling. Med hjälp av Eneagrammet får vi hjälp att vakna upp, att börja iaktta vårt beteende, att hitta vår inre styrka och potential.

Enneagrammet är validerat och godkänt som psykologiskt system av det psykometriska institutet SHL i England där man har konstaterat att enneagrammet är en personlighetstypologi man kan använda för att förutse olika slags beteenden och reaktioner. De nio personlighetstyperna godkänns som objektiva och verkliga och de är psykometriskt likvärdiga med Myers-Briggs Type Indicator, Big-5 systemet och andra välkända och accepterade psykologiska system.

Enneagrammet beskriver nio personlighetstyper placerade på en cirkel. De grupperas i tre centra, kroppen med instinktivt fokus (8,9,1), hjärtat med relationsfokus (2,3,4) och huvudet med ett mentalt fokus (5,6,7). Kroppstyperna värderar moral och rättrådighet, hjärtetyperna värdesätter uppmärksamhet och erkänsla från andra och för huvudtyperna är förståelse och kunskap grundläggande. Linjerna mellan typerna kallas ben och förbinder två typer med varandra. Det ena kallas stressben, det andra trygghetsben. Detta visar hur en typ närmar sig en annan typ och dennes reaktionsmönster vid stressade respektive trygga förhållanden. Varje typ påverkas dessutom mer eller mindre av sina grannar.

I våra Executive program arbetar vi med Enneagrammet  som en integrerad och naturlig del i ledarskapsutvecklingen.


Presentation av de nio personlighetstyperna

1 -  Förbättraren

" Jag har rätt. Allt kan göras bättre."

Jag är ärlig, ordentlig, flitig och vill ha ordning och reda. Jag låter plikten gå före mina egna egoistiska behov. Jag strävar efter förbättring och det kan ibland uppfattas som att jag kritiserar. Jag har principer och vet vad som är rätt och fel, det känns i magen och är självklart för mig. Jag är bra på att se detaljer och ser det som min plikt att rätta till det som blivit fel. Då jag blir irriterad pyser det ibland över. På semestern kopplar jag bort den inre rösten som kritiserar mig för att jag inte är bra nog. Då njuter jag!


2  -  Hjälparen

"Jag är din vän. Andra behöver mig."

Jag är positiv, hjälpsam och mån om att andra har det bra. Jag har inget emot att anpassa mig för att få det trevligt tillsammans. Relationer är min grej. Jag har en fenomenal förmåga att förstå andra människor och ser vad andra behöver. Även om jag uppskattar erkänsla så vill jag själv inte ha för stor uppmärksamhet. Jag har lätt för att prata med folk så de känner sig sedda och uppmärksammade. Ibland behöver jag vara ensam och då kan jag skriva ett brev, ringa en vän jag inte haft kontakt med på länge eller läsa en bok som folk sagt är bra.


3  -  Presteraren

"Jag andas framgång. Man är vad man gör."

Jag är glad, effektiv, energisk och framgångsrik. Jag har många strängar på min lyra och är ständigt i farten. Ofta tar jag täten och driver frågor som påverkar mig och min omgivning. Det är mycket viktigt att slutföra det jag tar mig för. Jag är målfokuserad och har inget emot att berätta om det jag gjort - så folk vet. Då jag kopplar av brukar jag fixa med roliga saker: sy, baka, snickra, meka, läsa, skriva eller förkovra mig i något ämne som behövs i jobbet. Tiden är till för att användas!


4  -  Individualisten

"Jag längtar. Ingen förstår mig."

Jag är kreativ, nyskapande, originell och känslig. Jag går min egen väg och har inget emot ensamhet ibland. Jag kan pendla mellan förtvivlan och glädje - flera gånger per dag. Jag längtar ofta till något annat utan att riktigt veta vad. Jag känner mig ofta utanför och annorlunda. Jag uppskattar verkligen skönheten i tillvaron och kan bli lyrisk för en vacker vy eller skönheten i en originell tanke. Jag har en förmåga att se både detaljer och de stora linjerna. Min barndom var svår och ibland undrar jag om jag inte blev bortbytt på BB.


5  -  Utforskaren

"Jag undersöker. Man måste förstå."

Jag är förnuftig, objektiv och systematisk. Det är mycket viktigt med kunskap - den är liksom grunden för min existens. Jag ser, lyssnar och lägger märke till detaljer som jag sedan använder för att analysera de större sammanhangen. Jag har ett stort behov av att få rå mig själv, få egen tid och eget utrymme. Jag vill inte vara beroende och har inga stora behov när det gäller materiella ting. Jag behöver tid i ensamhet för att sortera ut vad jag känner, vad jag upplevt överhuvudtaget. På natten, då alla sover, kan jag få lugn och ro att tänka. Jag dras till smala, speciella och djupa kunskaper.


6  -  Skeptikern

"Jag är realist. Inget kan tas för givet."

Jag är ansvarskännande, plikttrogen och pålitlig. Jag tycker man ska vara lojal mot den grupp man tillhör, jobb såväl som familj och kompisar. Jag anpassar mig till det man kommit överens om och har inget emot att någon annan tar täten. Jag är bra på att förbereda mig så inget går galet. Jag har i regel koll på alla reträttvägar och vet därför vad som måste göras då det går snett. Det är viktigt för mig att höra till - att få bekräftelse. Samtidigt har jag svårt att tro på folk som säger positiva saker om mig - anar gärna någon uggla i mossen. Trygghet är ett honnörsord - kanske viktigare än kärlek?


7  -  Entusiasten

"Jag är lycklig. Livet är spännande."

Jag är glad, optimistisk och trevlig att ha att göra med. Jag går min egen väg och kan ibland vara påstridig. Livet är underbart och jag planerar ständigt för nya upplevelser. Jag undviker att ha tråkigt och ser till att få variation i tillvaron. Jag är bra på att ta hand om mig själv och dem jag vill vara tillsammans med. Frihet är viktigt för mig. Det är också viktigt med kunskap och jag är kreativ när det gäller att hitta nya system, koncept och förstå hur olika saker hänger ihop. Mina tankar är ständigt på språng i framtiden, jag glömmer ibland att njuta av nuet.


8  -  Utmanaren

"Jag tar ansvar. Ingen kan styra mig."

Jag är stark, självsäker och kan vara påstridig då jag har en åsikt eller vill ha något genomfört. Jag tar ansvar och kämpar för rättvisa. Jag har massor med energi och vill väldigt mycket. Mina vredesutbrott rensar luften och går snabbt över, men jag glömmer inte en oförrätt. Ibland kan jag bli omåttlig när det gäller mat, dryck och kanske sex - om tillfälle ges. Jag ställer upp för de mina och tycker om att hjälpa. Även om jag upplevs som stark utanpå är jag ett riktigt blötdjur innerst inne och kan bli fruktansvärt ledsen om någon ger sig på mig.


9  -  Fredsmäklaren

"Jag är nöjd. Man skall ta hänsyn."

Jag är harmonisk, samarbetsvillig, positiv, flexibel och snäll. Jag ligger lågt och hetsar inte upp mig för struntsaker. Jag vet vad jag inte vill och där kan jag vara envis som en åsna. Jag gillar att ha det lugnt och skönt och behöver ibland en knuff i baken för att komma igång. Att vara tillsammans med goda vänner ger mig glädje och en lugn kväll i soffan är inte fel det heller. Jag förstår andra, har lätt att se saker från olika synvinklar och har en ärlig respekt för allas rätt att vara som de är. Jag går min egen väg utan att det märks så mycket.